Povijesna utakmica

Prije točno 28 godina Hrvatska je odigrala svoju prvu službenu utakmicu

VIŠE IZ RUBRIKE

    Na današnji dan 1990. godine nogometna reprezentacija Hrvatske igrala je protiv SAD-a (2:1), a ta utakmica na Maksimiru pred 30 tisuća gledatelja se računa kao prva službena.

    Utakmica je odigrana u sklopu proslave vraćanja spomenika banu Josipu Jelačiću na zagrebački Trg bana Jelačića pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

    Prvi pogodak na utakmici, a samim tim i prvi pogodak za hrvatsku reprezentaciju u novijoj povijesti hrvatskog nogometa postigao je Aljoša Asanović u 29-oj minuti. Četiri minute poslije Ivan Cvjetković je povećao vodstvo na 2:0, a oba su pogotka postignuta uz asistenciju Marka Mlinarića. Tim je rezultatom završilo prvo poluvrijeme. U drugom je poluvremenu reprezentacija SAD-a pogotkom Troya Dayaka u 80-oj minuti utakmice ostvarila konačni rezultat 2:1.

    Zlatko Kranjčar bio je kapetan hrvatske reprezentacije, a najboljim igračem utakmice bio je proglašen Marko Mlinarić. Izbornik reprezentacije bio je Dražan Jerković.

    Za Hrvatsku reprezentaciju igrali su:  Dražen Ladić, Zoran Vulić, Darko Dražić, Drago Čelić, Vlado Kasalo, Saša Peršon Kujtim Shala ,Zlatko Kranjčar, Aljoša Asanović, Marko Mlinarić te pričuvni igrači:Tonći Gabrić, Gregor Židan i Mladen Mladenović.

    Na ovoj utakmici promoviran je i kockasti dres hrvatske nogometne reprezentacije, koji će poslije postati i ostati jedan od najvećih hrvatskih brandova uopće. Taj prvi dres, prema kojemu su nastali sve ostale inačice dresa do danas, dizajnirao je akademski slikar Miroslav Šutej, kao i plakat za utakmice.