Home

Priopćenje Davora Petračića iz Nezavisne liste Naš Karlovac

Petračić nezadovoljan Planom uređenja Zvijezda

15.5.2018.

Pošto je na web stranici Grada Karlovca http://www.karlovac.hr/vazne-poveznice/savjetovanje-sa-zainteresiranom-j... objavljen nacrt Plana upravljanja Zvijezdom, gdje sam bio imenovan članom radne skupine, ovim tekstom, argumentima i prijedlogom dajem doprinos aktivnijoj javnoj raspravi koja bi trebala natjerati politiku da počne uvažavati dobra rješenja, a da za rješenja za koja smatra da nisu dobra podastre argumente koji su utemeljeni na činjenicama te ponudi bolje rješenje.

PROTESTIRAM PROTIV LOŠEG, KRAJNJE FORMALNOG,  OPĆENITOG I NAZADNOG PLANA UREĐENJA ZVIJEZDE

Kao član radne skupine za izradu Plana upravljanja Zvijezdom, koji to ne želim više biti, moram izraziti svoje nezadovoljstvo atmosferom općenitosti i nedostatkom hrabrosti napraviti Plan upravljanja Zvijezdom konkretnijim i suvremenijim.

Na sjednicama radne skupine predlagao sam da se infrastruktura Zvijezde obnovi na način da se sve instalacije postave u prefabriciranom armirano betonskom plitkom energetskom uličnom kanalu što bi bio korak naprijed u upravljanju Zvijezdom jer bi to omogućavalo jeftinije održavanje, sustavnu kontrolu instalacija, sprječavanje gubitaka vode, brzo i jeftino  priključivanje novih potrošača, ali i uvođenje novih instalacija i tehnologija bez dodatne destrukcije budućeg uređenog opločenja.

Nisam uspio.

Argumentacija projektanata kod odbijanja prijedloga instalacionog kanala  koji su cijelo vrijeme, paralelno i ne obazirući se na izradu Plana upravljanja Zvijezdom pod palicom i u režiji dogradonačelnika Mrzljaka izrađivali glavni projekt instalacija Zvijezde klasičnim načinom, bila je neargumentirana i neuvjerljiva bez jasnih tehničkih i financijskih razloga.

Moj  prijedlog je jeftiniji ali i suvremeniji, jeftiniji za održavanje i prilagodljiviji budućem vremenu.

Na žalost, bez obzira na dobre ili loše prijedloge bilo koga, bojim se, stvari će se odvijati po nečijem drugom planu, da ne kažem interesu.

Loša stvar koja se spominje u Planu je zasebno uređenje Radićeve ulice što otvara teren za  opravdanje da se uređuje samo ona a ostatak Zvijezde će i dalje ubrzano degradirati.

Apeliram da se unaprijed odrede neke bitne stvari u Zvijezdi kao što su nužnost granitnog opločenja Zvijezde (a ne jefitni, kratkotrajni i nemogući za održavanje betonski blokovi).

Moj zahtjev je i da se energetski kanal uvede kao obaveza jer čini bitnu poboljšicu i podiže standard stanovanja u Zvijezdi.

Ovo nije projekt koji treba trajati 4 godine, kako je navedeno u Planu,  i taj podatak je smiješan  sam po sebi jer će se i Pelješki most prije izgraditi.

Takvo planiranje samo ukazuje na nevoljkost i nespremnost da se problemu priđe odlučno i u jednoj građevinskoj sezoni obnovi sva komunalna infrastruktura i sve ulice Zvijezde kojih ima samo 3,2 kilometara.

Paralelnim projektom, vraćamo se u graditeljstvo iz 19. stoljeća samo sa puno skupljim materijalima i sitnim privatnim provizijskim interesima.

Naša je uloga u radnoj skupiti  trebala biti da skrenemo taj negativni tok budućnosti što očito nismo uspjeli, pa bi sada vrijeme javne rasprave trebalo poslužiti svima nama, građanima grada Karlovca kao oružje da se loši procesi zaustave i pokrenu snagom argumenata u smjeru napredne budućnosti.

Ovom objavom u medijima, iz protesta i zbog gubitka nade u daljnju argumentiranu raspravu izlazim iz radne skupine za izradu Plana upravljanja Zvijezdom iz razloga što ne želim služiti kao alibi u implementaciji lošeg plana od strane politike pune isključivosti koja ovaj grad već godinama gura u nazadovanje i kojoj taj plan treba samo za stvaranje dojma da se nešto ipak radi.

Davor Petračić dipl.ing.građ.

Nezavisna lista Naš Karlovac