Home

Petračić: Pokušavam utjecati da baš sve u politici ne ide u krivo i na štetu građana

Razgovor s gradskim vijećnikom Davorom Petračićem

29.12.2017.

Ovlašteni inženjer građevinarstva, projektant građevinskih konstrukcija, vlasnik tvrtke sa 5 zaposlenih, samozaposlen od 2000. godine, otac dvoje uspješnih studenata, Davor Petračić,  u politici je već petu godinu i kako sam tvrdi pokušava utjecati da baš sve u politici ne ide u krivo i na štetu građana. U intervjuu za Karlovački tjednik  govori o tome zašto je ušao u politiku, iskustvima koja je stekao, zašto se kandidirao za gradonačelnika i prvim potezima da je bio izabran, o Zvijezdi, vojarni Luščić, suradnji sa bivšim i sadašnjim gradonačelnikom i.....

 

           KT: Gradski vijećnik ste u nekoliko mandata, kakvo ste iskustvo stekli?

Iskustvo je katastrofalno jer sam shvatio da demokracija traje samo jedan dan u četiri godine i to na dan izbora, a ostatak vremena je nastojanje većine ignorirati manjinu do perverzije, nametanjem svoje i jedine istine.

U stvari, HDZ koji je na vlasti usavršio je politiku CKSKH na način da se više ne postavljaju samo direktori uz političku suglasnost vladajućih nego su sva zaposlenja na državnoj i lokalnoj razini  isključivo dirigirana od strane politike. Dakle politika zapošljavanja HDZ-a koju možemo nazvati „Od čistačice do direktora“ do kraja je opustošila ovu zemlju jer je generirala 20- godišnji period loše selekcioniranih kadrova o kojima ovisi razvoj ovog grada i ove države. Loše i krivo vođenje ovoga grada i države sada plaćamo najvišom cijenom – odustajanjem od života ovdje i odlaskom trbuhom za kruhom svih koji nešto vrijede.

KT: Pri usvajanju dnevnih redova na sjednicma Gradskog vijeća uvijek ste imali neke dodatke, primjedbe, prijedloge. Zašto?

Moje primjedbe su u stvari kritike dnevnog reda koji se kopira iz godine u godinu uz manje izmjene i uz konstantnu namjeru da se ništa ozbiljnije u ovom gradu ne poduzme i da u svemu ostane status quo što je u stvari bijeg od odgovornosti jer poduzimanje značajnijih razvojnih koraka uvijek može doživjeti uspjeh ili neuspjeh, a neuspjeh znači gubitak vlasti, krajnjeg i jedinog cilja današnje politike, a to se nikako ne smije dopustiti. Moje je razmišljanje dijametralno suprotno od meinstream politike koja se u dobrom dijelu zasniva i na sirovim strastima iz prošlosti, dok meni nije bitno tko je na vlasti nego je jedino bitno da li ti koji su na vlasti kvalitetno rade i da li se taj rad pozitivno odražava na džep i kvalitetu života običnog čovjeka.

 

 

KT:Kako ocijenjujete sadašnji saziv Gradskog vijeća i koja je razlika u odnosu na onaj prijašnji?

Mislim da je jednako nekvalitetan.

KT:Na posljednjim lokalnim izborima bili ste kandidat Nezavisne liste Davora Petračića „Naš Karlovac“  za gradonačelnika. Što Vas je motiviralo i jeste li bili uvjereni u pobjedu?

Smatrao sam da postoji šansa stvoriti situaciju da u Vijeću nitko ne dobije većinu i da tako budemo svi prisiljeni preći iz sustava jednoumlja u sustav konstruktivne gradske politike gdje bi počeli učiti kako donijeti najbolju odluku za Karlovac a ne samo za svoju stranku i temeljem kvalitetnih odluka gradili prepoznatljivost i platformu za pobjedu na sljedećim izborima gdje bi u slučaju dobivanja većine u Vijeću inzistirali od oporbe na kvalitetnim prijedlozima te iste prijedloge izlagali kritici javnosti i tek onda donosili odluke. U stvari svaka bitnija i razvojna odluka bili bi „mali lokalni izbori“ gdje bi pokušali za svaku takvu odluku ispitati mišljenje javnosti.

S druge strane imao sam mišljenje da bi Karlovčani mogli iznenaditi i birati temeljem našeg kvalitetnog programa koji je predviđao i smanjivanje cijene režija.

Smatrao sam da imam šanse u drugom krugu, ali nažalost izašlo je premalo birača i svega 17% birača  odlučilo je o tako bitnom pitanju tko će biti gradonačelnik. Dobio sam većinu gradskih četvrti, ali izgubio u većini mjesnih odbora oko grada Karlovca što je bilo dovoljno za ukupni poraz.

KT:Vaše mišljenje o vrlo slabom odazivu Karlovana na izbore, ali i o vrlo malom broju birača koji su glasali za aktualnog gradonačelnika. Ujedno jeste li zadovoljni brojem glasova koje ste Vi osvojili?

45%  ili 7.370 mojih glasova je tijesan poraz prema 8.580 glasova pobjednika. Samo 1.210 glasova manje. Da je Živi-zid htio, mogao je utjecati na promjenu vlasti i smijeniti svog  „mrskog neprijatelja“.

KT:Da ste izabrani za gradonačelnika Karlovca koji bi bio Vaš prvi  potez?

Stavio bih sve stvari na svoje mjesto i uveo apsolutnu transparentnost. To znači da bi tog momenta nestala stranačka podobnost, stranačka zapošljavanja, nerealno visoke cijene gradskih režija, nerealna fakturiranja između gradskih tvrtki, a gradskoj upravi i gradskim tvrtkama bih nametnuo tempo konkretnog rada dok bih kod odgovornih tražio provođenje bitnih organizacijskih promjena, uvođenja tehnologija i realizaciju investicija uz preuzimanje osobne odgovornosti na upravljačkim mjestima.

Neki od projekata bili bi Toplana gdje je potrebno hitno pronaći jeftiniji izvor energije i restrukturirati tvrtku i promijeniti sustav poslovanja (geotermalna elektrana + sustav malih i visokoučinkovitih kvartovskih toplana), uveo novi, učinkoviti, visokotehnološki, visoko profitabilan i poticajni sustav gospodarenja otpadom koji teži tzw. „Zero-waste“ cilju koji teži doći do toga da sav otpad bude iskorišten u našu korist, a ne odbačen na smrdljivo Ilovačko brdo i od karlovačke ruševne Zvijezde inovativnom zamjenom kompletne infrastrukture kroz godinu do dvije stvorio elitni dio grada ugodan za stanovanje i sa vrlo posebnim i ugodnim uvjetima stanovanja i rada.

KT:Jeli Gradska uprava po Vašem mišljenju preglomazna i prevelika?

Niti prevelika niti preglomazna ako joj se daju konkretne i korisne stvari za raditi u cilju poboljšanja i ubrzanja usluga ali i izrade projekata koji generiraju bolje sutra.

 

           KT:Kako ocijenjujete situaciju u gradskim tvrtkama i ustanovama?

Van kontrole i ekonomske logike uz prepuno nekompetencija uzrokovanih pomanjkanjem kvalitetnih kadrova unutar HDZ-a.

 

KT:Vjerujete li da će se ubuduće doista na javnim natječajima birati sposobni, a ne podobni sa stranačkim iskaznicama?

Ne

KT:Trebaju li članovi nadozornih odbora i upravnih vijeća u gradskim tvrtkama i ustanovama primati naknade i Vaše mišljenje o izboru članova?

Ne, jer novčana naknada po zakonu nije obavezna, a mi nismo grad gdje ruže cvjetaju. Izbor članova ? ZNA SE !

KT:S kim Vam je lakše bilo surađivati; sa Jelićem ili Mandićem i zašto?

Sa Jelićem je svaki pokušaj suradnje propao, a sa Mandićem nije niti počeo. U stvari, Mandiću sam izložio i predložio napredni sustav gospodarenja otpadom, ali nisam dobio konkretan odgovor.

KT:Vjerujete li u Mandićevu javno izrečeno zakletvu ( vezanu uz zapošljavanja u gradskim tvrtkama i javne natječaje)?

Ne

KT:Koji potez ili koji projekt biste izdvojili  aktualnog gradonačelnika Mandića, za koji biste mu rekli  „Svaka čast, gradonačelniče“?

Premali su to potezi kao što je predbožićno kićenje grada i djelomičan popravak nelogične naplate parkiranja do 19 umjesto dosadašnjih 21 sat. (I dalje trgovine propadaju i vape za naplatom do 17 sati)

Osobno bih mu kupio veliku tortu i javno zahvalio ako bi npr.

 sklopio ugovor i realizirao unutar dvije godine dovršetak već postojećeg, a nedovršenog sustava obrane od poplava grada Karlovca koji se bazira na regulaciji i punom korištenju kanala Kupa-Kupa uz istovremenu mogućnost regulacije HE Lešće, bez sulude izrade nizvodnih nasipa koji će još pogoršati ionako lošu situaciju obrane od poplava grada i okolnih naselja.

Izvršio geotermalna istraživanja u prvoj godini mandata, a u sljedeće dvije izgradio geotermalnu elektranu Karlovac u vlasništvu grada što bi omogućilo opstanak Toplane.

Ispravio nakaradni sustav skupljanja i naplate otpada i uveo napredni sustav sa najnovijim tehnologijama koje bi generirale dobit i razvoj.

Zaustavio netržišna međufakturiranja između gradskih tvrtki

….. ima toga puno

Uglavnom, nije još uvijek povukao prave gradonačelničke poteze koji se pamte i koji donose značajne razvojne promjene i boljitak cijelog grada u budućnosti, a za svaki takav potez bih mu javno čestitao i zahvalio.

KT:Karlovčani se često žale na to da Karlovac sve više gubi obilježja grada. I sami ste svojedobno ustvrdili da Karlovac sve više postaje varoš. Prokomentirajte?

Zaostajemo, a ako zaostajemo to znači da propadamo, a i iseljavamo….to sve vodi do derivacije grada, a derivacija grada = predgrađe ili varoš, a ako varoš nema grada, onda se pretvara u neku vrstu sela. Kad počnemo razgovarati o integralima, to znači da napredujemo. U stvari, Karlovac kao varoš Zagreba i nije loše rješenje, ali za to nam nedostaje prometna povezanost, a tu smo unatoč fenomenalnom geografskom položaju – izolirani.

KT: Što biste Vi najprije učinili sa Zvijezdom, a što sa vojarnom Luščić?

Zvijezda ima samo 3,2 km ulica, a ulice zajedno sa trgovima imaju površinu samo 49.000 m2 ili 10 nogometnih igrališta. Za infrastrukturnu obnovu Zvijezde koja uključuje zamjenu svih instalacija i granitna opločenja ulica i trgova potrebno je cca 72 milijuna kn ili 9,5 milijuna € ili samo 250€/m2 površine ulica i trgova što je manje od cijene pročistača otpadnih voda i manje od vrijednosti stanova u vlasništvu Grada Karlovca i manje od vrijednosti nekretnina u vlasništvu Grada i Županije unutar Zvijezde.

Vojarna Luščić je priča zalutala između birokratizacije državne uprave i neufanja gradske uprave i čini jednu veliku prijevaru RH prema naivnom Karlovcu kojem su nekretnine dane na čuvanje , odnosno na trošak umjesto da mu se poklone, a sve zbog činjenice da je država svjesna da ih ne može održavati i da ne želi plaćati komunalnu naknadu lokalnoj samoupravi. Drugim riječima „prijeđi brigo na drugoga“ i to besplatno.

KT:Nedostaje li Vam hotel Korana?

Više mi nedostaju stabla gorostasne Taksodije i prelijepe Tise koje su srušene iz objesti , povrijeđene taštine i nespremne novobogate duše.

KT:Radi li Vaša firma neke poslove za Grad Karlovac?

U ovoj godini još ništa, nešto se nazire…ali sitno… višestruko uplatim poreza i prireza svake godine nego što napravim posla za Grad, a ove godine ću kao upravitelj zgradama potpisati ugovore o energetskoj obnovi i dovesti u grad Karlovac i to u građevinski sektor 6,16 milijuna kuna ili 0,81 milijun € bespovratnih sredstava iz fondova EU.

Bitno je znati i za zasluge ako se već inzistira i insinuira na koristima.

Daj Bože da svi (a ne samo neki odabrani) puno radimo, zarađujemo i uplaćujemo u gradsku blagajnu.

KT:Premda je do novih izbora dosta dugo, hoćete li se ponovno kandidirati za gradonačelnika?

Uh, teško i preuranjeno pitanje. Dugačak je to put promišljanja i okolnosti. U međuvremenu želim otvoriti po koje novo radno mjesto. Imam jedan OKproizvodni „Startup“ u pelenama. Vidjet ćemo.

KT:Nazire li se bolje sutra u Karlovcu i hoće li prestati uhljebljivanja i nepotizam na svim razinama, hoće li otpasti bar jedan krak Karlovačke hobotnice?

Hoba uvijek živi, samo je pitanje hoće li biti zakržljala ili gorostasna kakva je sada. Za vrijeme izborne kampanje htjeli smo izvesti simbolični ritual gdje bismo spekli hobu ispod peke i tako pokazali što mislimo o toj Karlovačkoj hobi, ali sam nekako kao netko tko voli sve životinje shvatio da žrtvovanje tog predivnog morskog stvorenja u svrhu jela nije dostojno nepremostivog mentaliteta i simbolike Karlovačke političke hobotnice.

KT:Gdje ćete proslaviti  Božić i Novu godinu?

Sa familijom. Jedva čekam djecu da dođu sa fakulteta i da provedemo nekoliko dana zajedno. Svima građanima Karlovca i Karlovačke županije čestitam Božićno – novogodišnje blagdane.