Home

Na sjednicu Gradskog vijeća o demografiji gradonačelnik je trebao pozvati radnike

Dimitrije Birač iz inicijative Za radnički Karlovac govorio demografskim problemima

11.5.2018.

Za analize stanja više nema vremena. Treba djelovati. Razne floskule kojima često pribjegavaju kako vladajući, tako i opozicija, o tome da će se demografsko stanje Karlovca, uostalom kao i u Hrvatskoj, popraviti povećanjem zaposlenosti, povećanjem plaća, sigurnosti radnih mjesta, u potpunosti odbacujemo, rekao je Dimitrije Birač iz inicijative Za radnički Karlovac na konferenciji za novinare, koja je sazvana u povodu najavljene tematske sjednice Gradskog vijeća u utorak 16. svibnja.

Naime, jedina točka na toj sjednici je stanje gospodarstva i demografije u Karlovcu.  Birač je kazao kako to jesu nužni koraci u poboljšanju demografije, ali kako su u ovoj situaciji to „samo floskule, koje znače cinizam“.

- Predlažemo i zahtijevamo da vladajući odmah omoguće besplatne vrtiće za svu karlovačku djecu, besplatnu prehranu za sve karlovačke osnovnoškolce. Da pokažu da im je stalo da se taj smjer promijeni. Gradonačelnik i lokalna vlast zadnjih godina ulažu u vrtiće i to je istina i too pozdravljamo. Međutim, ovi ljudi u današnjoj situaciji nemaju vremena čekati 10 godina da se dio kapaciteta vrtića obnovi i da onda samo dio karlovačke djece dobije te vrtiće. Vrtići ne smiju biti samo za djecu onih roditelja koji rade i koji imaju novaca, nego za svu djecu, dodao je Birač.

Zamjera i sam naziv tematske točke – „stanje gospodarstva i demografije“, predlaže da točka treba biti stanje karlovačkih radnika i njihova situacija i njihove demografske prilike.

- Gradonačelnik i lokalna vlast su trebali ili trebaju pozvati karlovačke radnike, njihove predstavnike u Gradsko vijeće, saslušati njihove probleme i onda raspravljati o njima, kakav je njihov život i onda ponuditi ta rješenja, mišljenja je predstavnik inicijative Za radnički Karlovac.

- Ono što lokalna vlast treba napraviti je da svim silama podrži radnike u njihovoj borbi. Kao prvo da se sindikalno organiziraju, jer koliko karlovačkih radnika nemaju pravo sindikalno se organizirati i o tome ne smiju ni pisnuti, prema tome lokalna vlast treba iza njih stati. Koliko radnika ima ugovor na određeno? Svi se hvale kako u Hrvatskoj raste zaposlenost, ali preko 80 posto tih novozaposlenih je na određeno vrijeme i to na nekoliko mjeseci. Karlovac nije iznimka i lokalna vlast mora čvrsto podržati u njihovim zahtjevima i ugovorima na neodređeno. Treba pomoći tim sindikatima i radnicima da potpišu kolektivne ugovore i treba zatvoriti trgovačke centre nedjeljom. To je set mjera, uz ove konkretne vezano uz vrtiće, koje lokalna vlast treba napraviti da se demografska situacija u Karlovcu počela mijenjati, a ne da ona ostane samo za manjinu, zaključuje Dimitrije Birač.