Home

Ministrica Dalić podnijela ostavku

Premijer: Odlučili smo da ministrica podnese ostavku

14.5.2018.

- Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora Martina Dalić i ja odlučili smo da ona danas podnese ostavku na svoju dužnosti koju sam ja prihvatio, izjavio je premijer Andrej Plenković malo poslije 14 sati u Banskim dvorima.

Nakon sastanka u Vladi, premijer Andrej Plenković i ministrica Martina Dalić obratili su se javnosti. Premijer Plenković rekao je  da su nakon jučerašnjeg i danšnjeg razgovora odlučili da ministrica Dalić podnese ostavku na svoju dužnost.

Premijer je naglasio kako svim svojim postupcima nisu dozvolili da se kriza u Agrokoru prelije na cijelo gospodarstvo. Sa svojim koalicijskim partnerom Mostom angažirali smo stručnjake van državnog sustava koji su pomogi Vladi da se izbjegne najgori scenarij, niz stečajeva. To je bit i okolnost koju ne smijemo izgubiti iz vida, naglasio je.

Izvanredna kriza zahtjevala je izvanredne metode i to je ono što svi kritičari moraju uvažiti. U tako kratkim rokovima pripremljen je tzv. lex Agrokor. Podsjetio je na okolnosti koje su tada vladale. Loš scenarij pripremao se za više od 250 tisuća ljudi. Kriza je prijetila i prelijevanju izvan granica RH, rekao je premijer, prenosi HRT.

Svima bi nam bilo lakše da je tadašnja uprava iznašla načina kreditiranja svojih obveza. Izvanredna uprava u kratkom je roku pronašla nove kreditore. Kupljeno je novo bitno vrijeme kako bi se restrukturiranju pristupilo na sustavan način. Nakon toga su angažirani savjetnici koji su imali svoje podizvođače. Vidjelo se da su to neki ljudi koji su sudjelovali u kreiranju zakona. Da to nije idealno, sasvim je jasno, no odgovornost je na stranim savjetnicima pri izboru podizvođača.

Index.hr objavio je nove mailove koji pokazuju, kako navodi taj portal, da su elektroničku korespondenciju potpredsjednice Vlade Martine Dalić s vlasnicima brokerskih kuća, odvjetnicima i konzultantima, koji su navodno radili na lex Agrokor, primale i službene osobe u Vladi.