Home

U OB Karlovac obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Ovogodišnji slogan bio je „Sestrinstvo – glas koji vodi“

15.5.2018.

Medicinske sestre i tehničari Opće bolnice Karlovac u petak su obilježili svoj dan. Međunarodni dan sestrinstva  ove je godine obilježen pod sloganom „Sestrinstvo-glas koji vodi“. Kako napominje glavna sestra karlovačke bolnice Karolina Vižintin, jedinstveni  je to dan u godini kada se skreće pozornost na rad medicinskih sestara i tehničara i njihovu ulogu u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi. Medicinske sestre provode najviše vremena s pacijentima, ali i s njihovim obiteljima te često imaju saznanja iz prve ruke koja imaju značajan utjecaj na zdravlje i dobrobit pojedinca.

- Medicinske sestre moraju imati stručna znanja i vještine kako bi mogle pružati sigurnu, učinkovitu i kvalitetnu zdravstvenu njegu. Obrazovanje je prepoznato kao najvažniji čimbenik koji osigurava kvalitetu pružene sestrinske i ujedno zdravstvene  skrbi te podiže razinu sigurnosti pacijenata prilikom boravka u zdravstvenim ustanovama. Prepoznala je to i OB Karlovac koja planirano za svoje medicinske sestre i tehničare provodi kontinuirane edukacije, rekla je Vižintin

U  OB Karlovac danas, zdravstvenu njegu pruža 373  medicinske sestre, od tog broja 80 je  prvostupnika sestrinstva te devet magistara sestrinstva s daljnjom tendencijom porasta  broja visokoobrazovanih medicinskih sestara. Osim formalnog obrazovanja na prediplomskim i diplomskim sveučilišnim  studijima za obavljanje procesa rada  nužne  su edukacije koje medicinske sestre prolaze kroz različite oblike tečajeva, kongresa iz područja svoje i srodnih djelatnosti.

- Sestrinstvo je profesija, a ujedno i poziv koji traži ono najljepše u ljudskom biću, a to je čovječnost i predanost pozivu, dodaje Karolina Vižintin.