"Noć kazališta" izvorno je hrvatska manifestacija i to treba uvijek naglašavati, ističe ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom, Srećko Šestan

Velika i uspješna obitelj Zorin doma za "Noć kazališta" pripremila predstave i koncert

VIŠE IZ RUBRIKE

    Manifestacija "Noć kazališta", pokrenuta u Narodnom sveučilištu Dubrava, doživjet će ove godine svoje jubilarno, deseto ostvarenje zaredom. Od samog početka održavala se treće subote u mjesecu studenome, tjedan dana prije svakogodišnjeg proglašenja laureata Nagrade hrvatskog glumišta Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Riječ je o popularizaciji kazališne umjetnosti na svim izvedbenim razinama i za sve dobne skupine koja podiže javnu vidljivost i učinkovito utječe na razvoj publike. Jedan dio "krivice" što manifestacija "Noć kazališta" uspješno postoji u Hrvatskoj je priprada i ravnatelju Gradskog kazališta Zorin dom, Srećku Šestanu.

    -Prije 11 godina Leo Vukelić je u svom Dječjem kazalištu Dubrava i Centru za kulturu odlučio s jednom kolegicom iz Francuske pokrenuti manifestaciju koja bi kazalište stavila u pogon tijekom cijele noć. Tada je održana tzv. nulta "Noć kazališta" u Dubravi, a priključilo im se još i Šibensko kazalište. U to sam vrijeme bio pomoćnik ministra kulture i ta je ista ekipa došla do mene na razgovor sa željom da se manifestacija odražava idalje, ali da im treba novčanih sredstava. Predložio sam da akciju zbilja pokrenemo jer je posjećenost bila izvrsna i da je dignemo na razinu cijele Hrvatske. Iduće se godine prijavilo puno kazališta i svake ih je godine bilo sve više, a ove godine je prijavljeno 120 predstava u 54 grada, objasnio je Šestan.

    Manifestacija poput "Noći muzeja" nije originalno hrvatska ideja, već je uvezena, ali zato "Noć kazališta" izvorno je hrvatska zamisao koja iz godinu u godinu svjedoči da je situacija u kulturi na visokom nivou.

    -Ova je manifestacija počela u Hrvatskoj i sad se svake godine širi na sve više zemalja Europe. To je nužno isticati. Žao mi je što se to ne promovira i što se ovaj naš izvorni brend ne koristi kako bi se još više afirmirala Hrvatska kao zemlja koja ima puno kazališta i izvrsnih predstava jer situacija nije onakva kakvom se prezentira, upravo suprotno, izvrsna je, dodao je Šestan i istaknuo kako je hrvatska produkcija u vrhu čemu je i svjedočio sudjelujući na brojnim festivalima diljem Europe.

    Velika i uspješna obitelj Zorin doma za "Noć kazališta" pripremila je predstave i koncert. Program traje dva dana pa tako imamo  "Noć kazališta", "Jutro nakon Noći kazališta" i "Večer nakon Noći kazališta".

    -Počinjemo u subotu 17. studenog ujutro u 11 sati našom predstavom Jaje, autora Zlatka Krilića, a u režiji Sanje Hrnjak. Predstava Veliko pužovanje počinje u 17 sati i slavi svoju pedesetu obljetnicu, isto kao i predstava Vanzemljci koja počinje u 20 sati. U nedjelju u 11 sati ponovno je predstava Jaje, a ono što me posebno raduje je koncert simfonijskog orkestra tršćanskog konzervatorija "Giuseppe Tartini" u 19 sati s programom koji nosi naziv “Sretna godišnjica maestri”.

    Ulaz je besplatan za sve programe, a ulaznice je potrebno podignuti u Zorin domu kako biste osigurali mjesto i uživali u svim programima koje je karlovačko kazalište za sve ljubitelje umjetnosti, ali i za one koji će to tek postati, pripremilo.