Home

Waldorfska pedagogija u OŠ Turanj

Učitelji aktivno sudjelovali u radionicama s ciljem obogaćivanja nastave novim načinima poučavanja

14.5.2018.

U želji da se odgojno – obrazovni proces unaprijedi i obogati novim pristupima i načinima poučavanja, u Osnovnoj školi Turanj je održana radionica koja se temelji na osnovama waldorfske pedagogije. Radionicu je vrlo uspješno prezentirala i vodila Melita Novinčak, waldorfska odgajateljica i edukatorica iz Waldorfskog vrtića Pikulica u Zagrebu, a tema je bila "Govorno i likovno izražavanje putem waldorfske pedagogije".

Dvadesetak učitelja OŠ Turanj aktivno je sudjelovalo u pričanju priča uz pokret, slikanju akvarelom, izradi likova od vune i stvaranju priča uz poticaj zajedničkih crteža. Vrijedno je bilo saznati na koji način se ostvaruju odgojno - obrazovni ciljevi putem waldorfske pedagogije da bi se postigao harmoničan razvoj djetetovih fizičkih i duhovnih snaga. To se postiže uvažavanjem individualiteta i unapređivanjem potencijala i talenata kroz pozitivnu i inspirativnu odgojno - obrazovnu sredinu. Upravo takva sredina omogućava učenje putem stjecanja vlastitog iskustva, aktivnog istraživanja i oponašanja odraslih. Bitno obilježje strukture nastavnog plana i programa waldorfske škole jest naglašena orijentacija na umjetnički i radni odgoj i izvođenje nastave po epohama.

- Osnivač i začetnik waldorfske pedagogije Rudolf Steiner je rekao da je odgoj istinska umjetnost, umjetnost koja se bavi najplemenitijim materijalom na svijetu – samim čovjekom - djetetom koje nam na tako divan način otkriva najdublje tajne. Mi učitelji smo ti koji će umjetnost odgoja učiniti uspješnom te nas zato veseli primati nove spoznaje i vještine kako umjetnost poučavanja učiniti što kvalitetnijom i s nestrpljenjem čekamo novi susret s waldorfskom pedagogijom, rekla je profesorica Dubravka Kralj iz Osnovne škole Turanj.