Home

Iznesena šuma podataka o demografiji i gospodarstvu, ali bez zaključka

Tematska sjednica Gradskog vijeća potrajala tri sata i petnaest minuta

15.5.2018.

Tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o stanju gospodarstva i demografskom stanju u Karlovcu potrajala je tri sata i petnaest minuta. Dvije trećine sjednice potrošeno je na prezentacije i to njih pet. Podatke o gospodarstvu prezentirao je Zlatko Kuzman predsjednik HGK – Županijske komore Karlovac, tajnik Udruženja obrtnika grada Karlovca Miroslav Seljan govorio je o stanju u obrtništvu, Ivana Mehle v. d. predstojnice karlovačkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje  o nezaposlenosti, gradska pročelnica za društvene djelatnosti Draženka Sila Ljubenko o demografiji, a pročelnica za gospodarstvo Snježana Turalija o gospodarskim mjerama koje provodi Gradska uprava.

Većinom su se mogli čuti već više puta izneseni statistički podaci, a koji ukazuju da je broj stanovnika u Karlovcu sve manji, da je pad nezaposlenosti u velikoj mjeri posljedica toga, ali i iseljavanja stanovnika, da je prosječna plaća u Karlovcu manja od državnog prosjeka, a da su poduzetnici ostvarili neto dobit od 582 milijuna kuna…

Moglo se čuti i kako gradska vlast ulaže u vrtiće, socijalni program, u škole i koliko se ulaže u različite poticaje poduzetnicima, poljoprivrednicima, a i koji su to projekti u gradu pa je tako između ostalih spomenut i projekt zaštite i sadnje kestena u Draškovićevoj ulici.

Dario Janković ispred Kluba vijećnika SDP-a je konstatirao da je „istrešena hrpa podataka“, ali da ne vidi imaju li svi oni veze s temom sjednice.

Baš bih volio vidjeti koji utjecaj na demografska kretanja ima sadnja kestena u gradu Karlovcu. Gotovo nikakve, konstatirao je Janković te dodao:

Ono što mi moramo raditi je da od Karlovca radimo bogato mjesto, da stvaramo uvjete u kojima će ljudi moći raditi i kvalitetno zaraditi i imati određene stvari kao suport njihovim radnim mjestima. Dakle da se vrtići omoguće za svu djecu, da se subvencioniraju vrtići i privatni ako nema dovoljno mjesta u državnim i da od tuda oslobodite ljude da oni mogu svoj osnovni resurs, a to je radni resurs osloboditi i raditi na dobrobit grada Karlovca.

Davor Petračić, nezavisni vijećnik s liste Volim Karlovac istaknuo je da je „tema bila obećavajuća“ te da je očekivao da će se razgovarati o puno korisnijim stvarima, kao i da su svi podaci koji su izneseni poznati i svi mogu do njih doći na internetu. Dodao je kako ništa novo nije saznao, a smatra da Gradska uprava mora imati drugačiju politiku prema gospodarstvu.

Ponovit ću činjenicu koju sam rekao i u prošlom mandatu za gradonačelnika Jelića da je politika prema gospodarstvu impotentna. A što trebate imati da bi ta impotentna politika postala potentna. Trebate imati muda. Trebate krenuti odvažno naprijed, a ne stajati u mjestu, jer ove sve prezentacije koje su ovdje bile su pune podataka, ali bez ideje kako krenuti naprijed, slikovit je bio Petračić.

Na kraju rasprave govorio je gradonačelnik Damir Mandić, koji je istaknuo da je pravi cilj sjednice bio prezentirati podatke na razini Gradskog vijeća i na razini javnosti. Rezultat je po njemu „da su gospodarstvo i demografija povezani, isprepleteni i da jedno bez drugog ne može naprijed.“

Mi u gradu Karlovcu imamo jedno zdravo jezgro gospodarstva, nije to pitanje samo pet ili deset velikih poduzetnika, ima tu i obrtnika i tu negdje postoji jedan naših sugrađana koji nalaze svoju egzistenciju. Ono što se otvara kao pitanje je zašto se tolika neto dobit ne reflektira na gradski proračun, rekao je gradonačelnik kao i da od svih poduzetnika koji su bili pozvani na sjednicu pojavilo se samo njih dvojica.

Mandić smatra da je ovo polazna točka od koje se može krenuti i vidjeti što uvrstiti u programe grada i kako potaknuti pozitivne pomake.

Ono što danas zaključimo ili ne zaključimo to ćemo  vidjeti za sedam godina. Mislim da smo ovdje pokazali da problem prije svega vidimo, da ne bježimo od njega, da problem pokušamo riješiti realno, brzo i ono što je jako važno, odgovorno i argumentirano, kad govorimo o gospodarstvu i demografiji. Dopuštam da ne znamo sve i u tom kontekstu bih volio i molio da budemo suradnici svi zajedno, zaključio je gradonačelnik.